Hurrá, itt az almaszezon! Egyetek friss gyümölcsöt, vagy süssetek almás sütit! Ez utóbbihoz egy remek receptet kínálok nektek.
Egy tálban a tészta minden hozzávalóját összekeverjük. Kettéosztjuk a tésztánkat és belisztezzük. Egy másik tálba belereszeljük az almákat, és hozzáadjuk a kristálycukrot. Összekeverjük. Az almából kinyomkodjuk a levét (mert különben a tészta elázna), és hozzáadjuk a fahéjat. Az egyik tésztánkat kisodorjuk, egy tepsi aljában elhelyezzük (a tepsit nem zsírozzuk, és vigyázzatok, hogy ne törjön el a tészta. Sajnos nekem eltört :c), szórunk rá grízt (hogy ne ázzon el az almától a tészta), és egyenletesen elosztjuk az almát rajta. Az almaréteg tetejére is szórunk grízt, majd kisodorjuk a másik tésztánkat is, és befedjük vele az almánkat. A tetejét lekenjük egy összevert tojással, és villával megszurkáljuk a tészta tetejét, hogy sütés közben fel ne hólyagozzon. Előmelegített sütőben (szülői felügyelettel!) 160 fokon, kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 0,5 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 10 kis db alma
- fahéj ízlés szerint
- 10 dkg cukor (a cukor mennyiségét az alma savanyúsága is meghatározza, ha az alma savanyúbb, több cukor is mehet bele)
Az összeállításhoz:
- kb. 1 marék gríz
- 1 db tojás