Répatorta. Hmmm… A nevétől sokan megijedhettek, bevallom, először én is kételkedtem, mert a szokásos formájában (nyersen vagy főve) nem annyira szeretem a répát, de higgyétek el, ennek nagyon jó íze van! Próbáljátok ki ti is!
A répát megmossuk és lereszeljük. Kimérjük egy tálban a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport, és fakanállal összekeverjük. Belereszeljük a jól megmosott citrom héját, az olajat, beleütjük a tojásokat, belekanalazzuk a tejfölt. Jöhet bele a répa, majd az egészet masszává kavarjuk. Egy margarinnal kikent és kilisztezett formába öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. Érdemes tűpróbát végezni. Míg hűl a tészta, addig elkészítjük a mascarponés mázat, ha szeretnénk mellé vagy rátenni. Én lekvárral szoktam enni.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás
- 0,5 dl olaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kis tejföl
- 20 dkg sárgarépa (reszelt)
- 0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt)
- 1 csipet só
- fahéj ízlés szerint
- máznak mascarpone (ízlés szerinti cukorral és egy kis citromhéjjal keverve) és/vagy lekvár